Αγιάσος

Από Βικιταξίδια

Πατήστε εδώ για να δείτε το χάρτη της περιοχής σε πλήρη οθόνη.

Αγιάσος


Η Αγιάσος είναι κωμόπολη του νομού Λέσβου. Είναι χτισμένη σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από την πόλη της Μυτιλήνης, στο εσωτερικό του νησιού στις πλαγιές του όρους Όλυμπος σε υψόμετρο 460 μέτρων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει πληθυσμό 2.498 κατοίκους.

Με μία ματιά[επεξεργασία]

Η Αγιάσος διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Παρόλο που δεν είναι παραθαλάσσιος οικισμός, έχει μεγάλη τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ιστορία[επεξεργασία]

Ο 15ος αιώνας θα πρέπει να ήταν η απαρχή της μαζικής μετακίνησης των κατοίκων των γύρω από την Αγιάσο οικισμών. Από την Πενθίλη 17 οικογένειες ήρθαν και έχτισαν σπίτια στην περιοχή της Καρυάς. Ο οικισμός που δημιουργήθηκε έγινε γνωστός με το όνομα “Αγία Σιών” και με το πέρασμα των χρόνων μετεξελίχθηκε σε “Αγιάσος”. Στα 1701 η Αγιάσος προικίστηκε με σουλτανικό φιρμάνι ασυδοσίας, δηλαδή απαλλάχθηκε από την καταβολή φόρου και λίγο μετά οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά, για να αποκτήσουν το προνόμιο αυτό, άρχισαν να μετακινούνται ομαδικά προς την Αγιάσο. Επειδή όμως η περιοχή της Καρυάς δεν προσφερόταν για κατοίκηση, αφού αναγκάζονταν να χτίζουν τα σπίτια τους σε μέρη δύσβατα κοντά στον χείμαρρο, που συχνά προκαλούσε πλημμύρες, οι Αγιασώτες πήγαν εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας και που την εποχή εκείνη χρησίμευε ως κοιμητήριο. Χτίστηκε άλλο μοναστήρι μεγαλύτερο και γύρω του άρχισε να οργανώνεται το χωριό με τη μορφή της λεκάνης που τη βλέπουμε σήμερα.

Πώς θα φτάσετε[επεξεργασία]

Έχει ΚΤΕΛ από Μυτιλήνη. Καί το οδικό δίκτυο είναι πολύ καλο

Τι πρέπει να δείτε[επεξεργασία]

  • Παναγία της Αγιάσου. Γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο. Γίνεται μεγάλο πανηγύρι, ενώ κάτοικοι από όλο το νησί της Λέσβου συρρέουν στην Αγιάσο, ακόμη και διανύοντας τη διαδρομή με τα πόδια. Το μοναστήρι χτίστηκε για να στεγάσει την εικόνα που μετέφερε ο μοναχός Αγάθωνας από την Ιερουσαλήμ. Από την επιγραφή που έφερε η εικόνα («ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ») προέρχεται το όνομα της Αγιάσου. Η φράση Αγία Σιών με την οποία συνήθιζαν να χαρακτηρίζουν την εικόνα και το μοναστήρι οι προσκυνητές παραφθάρθηκε σε Αγιασων και στη συνέχεια σε Αγιάσος.
  • Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου είναι ίσως το σημαντικότερο της κατηγορίας του στη Λέσβο και όχι μόνο, λόγω του πλούτου και της ποικιλίας των εκθεμάτων που φιλοξενεί. Βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της βιβλιοθήκης και του θεάτρου. Φιλοξενείται η Ιδιωτική Λαογραφική Συλλογή του Στρατή Παν. Τζίνη (1912 – 2006), αποτελείται από 62 πίνακες με 870 εκθέματα τοπικής βιοτεχνίας, οικοτεχνίας και λαϊκής τέχνης. Ειδικά πινάκια, στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενημερώνουν τον επισκέπτη για το περιεχόμενο κάθε πίνακα και τη χρηστικότητα των ειδών. Στην μικρή αίθουσα του ισογείου εκτίθενται παλιά υφαντουργικά εργαλεία (καθιστός και όρθιος αργαλειός, εργαλείο με το οποίο έξαιναν το μαλλί, στ’βαστήρας κ.ά.) καθώς και ο πάγκος του αγγειοπλάστη. Στην μεσαία αίθουσα του ορόφου βλέπουμε παραδοσιακές φορεσιές (σκολιανές και καθημερινές), προθήκες με υφαντά, σιμένικα, κεραμικά του Νικόλα Κουρτζή και του Χαράλαμπου Πανταζή, καθώς και παλιές φωτογραφίες. Η αίθουσα που στεγάζει την Πινακοθήκη Λεσβίων Ζωγράφων, έχει έργα των Στρατή Π. Αναστασέλη, Στρατή Αξιώτη, Ιάκωβου Μουτζουρέλη, Χαρίλαου Χατζηβασιλείου, Βάνας Κανιμά–Γέρου, Ειρήνης Τζανή-Χατζησάββα, Ελένης Κουρτζή, Σαπφώ Γιακουμή, Καίτης Μεσσηνέζη (Πλατσή), Γιώργου Πέρρου, Β. Κοντήβεη, Δημήτρη Κουντουρέλη, Γ. Συνόδη, Καρακοντή, Μ. Σουγιουλτζή Πρίμου, Στρατή Αθηναίου, Αναγνωστόπουλου, Πρωτοπάτση και Γιώργου Κακαδέλη.

Ψυχαγωγία[επεξεργασία]

  • Εορτή του καστάνου. H εορτή του καστάνου είναι κινητή, ανάλογα με τις σοδειές των καστανοπαραγωγών ορίζεται στις αρχές Νοεμβρίου. Κάθε χρόνο, από νωρίς το πρωί, κατά τις 10:00 π.μ. ο κόσμος πλημμυρίζει τις πλατείες και τα κεντρικά μέρη του οικισμού, όπου ανάβουν οι παραδοσιακές φουφούδες και τα καζάνια και προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες ψημένα και βραστά κάστανα, αλλά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα του καστανιώνα. Στην πλατεία της αγοράς υπάρχουν εκθέσεις προϊόντων καστανιάς όπως κιριστές (επεξεργασμένο ξύλο), νταμπάνια (μεγάλοι δοκοί που χρησιμοποιούνται ως στήριγμα των σκεπαστών, τέμπλες (ξύλινοι μεγάλοι βλαστοί καστανιάς που χρησιμοποιούνται στο ράβδισμα του καρπού της ελιάς), καστανόχουμα (σαπισμένος κορμός καστανιάς το οποίο θεωρείται ως λίπασμα στα λουλούδια, μέσων καστανοσυλλογής, διαλογής και ζύγισης όπως είναι το κουφίν (βαθύ καλάθι), το τσατάλ (δίχαλος), καντάρ (κρεμαστή ζυγαριά) και υπέροχων επίπλων από ξύλο καστανιάς.

Τι θα αγοράσετε[επεξεργασία]

Πού θα πάτε για φαγητό[επεξεργασία]

Πού θα πάτε για καφέ - ποτό[επεξεργασία]

Πού θα μείνετε[επεξεργασία]

Επικοινωνίες[επεξεργασία]

Επόμενοι προορισμοί[επεξεργασία]


Create category


Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει άρθρο σχετικά με το θέμα:
commons logo
commons logo
Στα Κοινά υπάρχουν αρχεία σχετικά με το θέμα:


[[Κατηγορία:]]


Ο οδηγός είναι περίγραμμα και χρειάζεται περισσότερο περιεχόμενο. Διαθέτει ανάλογα πρότυπα, αλλά δεν περιέχουν επαρκείς πληροφορίες. Παρακαλούμε βοηθήστε στην ολοκλήρωσή του!