Ερεσός

Από Βικιταξίδια

Πατήστε εδώ για να δείτε το χάρτη της περιοχής σε πλήρη οθόνη.

Ερεσός


H Ερεσός είναι κωμόπολη της Λέσβου (1.581 κατοίκους).

Με μία ματιά[επεξεργασία]

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού ανάμεσα σε δύο υψώματα με το όνομα Τρούλος και Λεμπόρ και απέχει 89 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Συνορεύει δυτικά με το χωριό Σίγρι, ανατολικά με το χωριό Μεσότοπος, από τα βόρεια με την κωμόπολη Άντισσα και από τα νότια με την θάλασσα. Η πλούσια βλάστηση, το ηφαιστειακό τοπίο, ο γραφικός οικισμός με τα όμορφα σπίτια και τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή, τη καθιστούν ιδανικό τόπο για διαμονή και περιήγηση.

Άποψη του χωριού Επίνειο της Ερεσού είναι η παραλία της Σκάλας, ή Γιαλός, η οποία έχει βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Στον δρόμο προς την Σκάλα Ερεσού, συναντάμε τον Κάμπο της Ερεσού, καταπράσινος με όλα τα είδη δέντρων όπου κυριαρχεί η συκιά, κάποτε το πιο αντιπροσωπευτικό είδος παραγωγής και εξαγωγής.

Ιστορία[επεξεργασία]

Η περιοχή της Ερεσού κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και έχει να επιδείξει μια πλούσια ιστορική διαδρομή. Το όνομά της συνδέεται με τον Έρεσο που ήταν γιος του μυθικού βασιλιά Mάκαρα.

Οι πρώτοι οικιστές του τόπου στα προελληνικά χρόνια ίσως ήταν οι Πελασγοί, ενώ κατά τον 11ο έως και τον 9ο αιώνα π.X., εποχή κατά την οποία γίνονται οι μεγάλες μετακινήσεις των ελληνικών φύλων, Aιολέων, Iώνων και Δωριέων, χτίζεται στη σημερινή περίπου παραλιακή τοποθεσία της Σκάλας Eρεσού, η πόλη της Eρεσού από αποίκους Aχαιούς ή ναυτικούς Aιολείς. H πόλη αποτέλεσε σπουδαίο εμπορικό και ναυτικό κέντρο και τα εκλεκτά προϊόντα της έφταναν μέχρι την Aίγυπτο. Στην Ερεσό γεννήθηκε η Σαπφώ η μεγάλη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας καθώς και οι φιλόσοφοι Θεόφραστος και Φανίας.

Η μετοικεσία των κατοίκων από τη σημερινή παραλιακή θέση της Σκάλας Ερεσού (Παραλίας Ερεσού) στη σημερινή θέση του χωριού, που βρίσκεται περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από τη Σκάλα, υπολογίζεται στα τέλη του 17ου αιώνα και οφείλεται στην ανάγκη αποφυγής πειρατικών επιδρομών.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο ιατρός Αντώνιος Αρ. Κούκος εκτιμώντας ως ακατάλληλη την τοποθεσία του χωριού, από άποψη υγείας και επιζήμια από οικονομική άποψη, εισηγήθηκε τη μετοικεσία στη σημερινή Παραλία Ερεσού. Για να την υποστηρίξει μετοίκησε ο ίδιος πρώτος. Στη συνέχεια και άλλοι άρχισαν σταδιακά να εγκαθίστανται στην Παραλία Ερεσού μόνιμα. Με έξοδα των ιερών μονών Υψηλού και Πιθαρίου έγινε η περιτείχιση και η επισκευή ναΐσκου στην Παραλία. Τον ιερέα του ναού συντηρούσαν με τη συνδρομή τους οι ευάριθμοι κάτοικοι της Παραλίας Ερεσού (Νέας Ερεσού).

Λεσβιακός τουρισμός[επεξεργασία]

Η Ερεσός είναι ένας τουριστικός προορισμός έχοντας λάβει κοσμοπολίτικη χροιά. Εκτός από τους τουρίστες από όλο τον κόσμο, έρχονται και πολλές λεσβίες γυναίκες λάτρεις την Σαπφούς, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη γενέτειρα της ποιήτριας. Η Ερεσός αποτελεί σημείο αναφοράς για τις λεσβίες όλου του κόσμου. Την τελευταία δεκαετία διοργανώνεται διεθνές φεστιβάλ μόνο για γυναίκες, το οποίο διαρκεί δύο εβδομάδες. Περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες όπως θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα ελληνικού χορού, πάρτυ, ανοιχτές συζητήσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θαλάσσια σπορ κλπ. και προσελκύει πολλές επισκέπτριες από αρκετά σημεία της γης

Πώς θα φτάσετε[επεξεργασία]

Μνημείο πεσόντων
Πλατεία Ερεσού-Πλάτανος
θέα προς το Θεοφράστειο
Αγία Ειρήνη
Ηλιοβασίλεμα στη Σκάλα Ερεσού
Ο δρόμος του κάμπου που συνδέει την Ερεσό με τη Σκάλα
Φυσικό τοπίο κοντά στην Ερεσό
Ψαροποταμός Σκάλα Ερεσού

Ακτοπλοϊκώς

Αεροπορικώς

Πώς θα μετακινηθείτε[επεξεργασία]

Τι πρέπει να δείτε[επεξεργασία]

Ιερά Μονή Πιθαρίου https://www.youtube.com/watch?v=9HVF3DQVPWw

Ιερά Μονή Υψηλού https://www.youtube.com/watch?v=ISruAx0eJ-o

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου https://www.lesvosmuseum.gr/

Ψυχαγωγία[επεξεργασία]

Χαμάμ και τουρκικά λουτρά Eressian Hammam & Spa https://www.tripadvisor.com.gr/Attractions-g1853007-Activities-c40-t250-Eresos_Lesbos_Northeast_Aegean_Islands.html

Τι θα αγοράσετε[επεξεργασία]

Αποξηραμένα σύκα

Τραχανά (χάχλες)

Καραμέλα με γάλα Ερεσού (παραδοσιακό γλυκό) http://gym-eresou.les.sch.gr/sintages.htm[dead link]

Πού θα πάτε για φαγητό[επεξεργασία]

Beach Bar and Restaurant Parasol https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g1191369-d4554573-Reviews-Parasol-Skala_Eresou_Lesbos_Northeast_Aegean_Islands.html

Πού θα πάτε για καφέ - ποτό[επεξεργασία]

Beach Bar and Restaurant Parasol https://www.tripadvisor.com.gr/Restaurant_Review-g1191369-d4554573-Reviews-Parasol-Skala_Eresou_Lesbos_Northeast_Aegean_Islands.html

Πού θα μείνετε[επεξεργασία]

Επικοινωνίες[επεξεργασία]

Επόμενοι προορισμοί[επεξεργασία]

Σίγρι https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B9

Ταβάρι https://www.youtube.com/watch?v=BcZWKHTO_Ws

Γαβαθάς https://www.youtube.com/watch?v=_cRMzHESe4w



Create category


Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει άρθρο σχετικά με το θέμα:
commons logo
commons logo
Στα Κοινά υπάρχουν αρχεία σχετικά με το θέμα:


[[Κατηγορία:]]


Ο οδηγός είναι περίγραμμα και χρειάζεται περισσότερο περιεχόμενο. Διαθέτει ανάλογα πρότυπα, αλλά δεν περιέχουν επαρκείς πληροφορίες. Παρακαλούμε βοηθήστε στην ολοκλήρωσή του!