Μάριμπορ

Από Βικιταξίδια

Πατήστε εδώ για να δείτε το χάρτη της περιοχής σε πλήρη οθόνη.

Μάριμπορ


Η παλιά πόλη του Μάριμπορ.

Το Μάριμπορ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Σλοβενίας με 117.546 το 2019 κατοίκους και είχε ανακηρυχθεί σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2012.

Με μία ματιά[επεξεργασία]

Η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα σλοβενικά και ομιλείται από το 90% του πληθυσμού. Στα δυτικά της χώρας είναι διαδεδομένη η Ιταλική γλώσσα, στο βόρειο τμήμα η Γερμανική γλώσσα και στα ανατολικά η Ουγγρική γλώσσα. Η Σλοβενική γλώσσα μοιάζει σε ενα ποσοστο 30% με τη σερβοκροατική γλώσσα και οι περισσοτεροι κάτοικοι της Σλοβενίας (ιδιως οι μεγαλυτεροι σε ηλικια) μπορούν να επικοινωνήσουν στα σερβοκροατικά. Σχεδόν σε όλη τη Σλοβενία ​​μιλούν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, κυρίως Γερμανικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Τα Αγγλικά είναι η γλώσσα που προτιμούν κυρίως τα νεαρά άτομα.

Ιδανική περίοδος επίσκεψης[επεξεργασία]

Το Μάριμπορ όπως και η υπόλοιπη Σλοβενία ​​είναι μία περιοχή με υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων αλλά και χιονοπτώσεων. Οι βροχοπτώσεις είναι αρκετά συχνές την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο. Το Μάριμπορ χαρακτηρίζεται από ένα τυπικό ηπειρωτικό κλίμα. Την άνοιξη η θερμοκρασία ανεβαίνει απότομα και το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες φθάνουν και ξεπερνάνε τους 30 βαθμούς με μέση θερμοκρασία τους 20 βαθμούς. Το φθινόπωρο η πτώση της θερμοκρασίας είναι απότομη ενώ το χειμώνα, η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά. Η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι περίπου 2 βαθμοί κάτω από το μηδέν.

Πώς θα φτάσετε[επεξεργασία]

Αεροπορικώς[επεξεργασία]

Το διεθνές αεροδρόμιο[dead link] του Μάριμπορ, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πόλη και υποδέχεται σημαντικό αριθμό πτήσεων τσάρτερ. Εναλλακτικά υπάρχουν αρκετές πτήσεις για Λιουμπλιάνα, Γκρατς και Ζάγκρεμπ.

Σιδηροδρομικώς[επεξεργασία]

Η πόλη συνδέεται σιδηροδρομικώς με τη Λιουμπλιάνα, το Κόπερ, το Ζάγκρεμπ, τη Ριέκα, το Γκρατς και τη Βιέννη. Η γειτονική πόλη Πραγκέρσκο, απέχει 26 χλμ. από το Μάριμπορ και παρέχει σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βενετία και τη Βουδαπέστη. Ο κύριος   σιδηροδρομικός σταθμός του Μάριμπορ βρίσκεται στη διεύθυνση: Partizanska cesta 50, τηλ: +386 2 292 23 14.

Οδικώς[επεξεργασία]

Ο αυτοκινητόδρομος Α1 (Ε 57) διασχίζει την πόλη στο ανατολικό τμήμα της και τη συνδέει με το Γκρατς της Αυστρίας στα βόρεια και με τη Λιουμπλιάνα στα νότιο-ανατολικά. Η πρόσβαση στην πόλη είναι πολύ εύκολη και υπάρχει άριστη σήμανση. Το Μάριμπορ απέχει 129 χλμ. από τη Λιουμπλιάνα, 69 χλμ. από το Γκρατς, 116 χλμ. από το Ζάγκρεμπ, 220 χλμ. από την Τεργέστη και 370 χλμ. από τη Βενετία. Καθημερινά υπάρχει λεωφορειακή σύνδεση της Τεργέστης με το Μάριμπορ (μέσω Λιουμπλιάνας).

Ακτοπλοϊκώς[επεξεργασία]

Το λιμάνι της Τεργέστης στην Ιταλία είναι η ιδανικότερη επιλογή. Η πόλη απέχει 223 χλμ. από το Μάριμπορ και από την αρχή του 2013, η ιταλική πόλη έχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση, τρείς φορές την εβδομάδα, με την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα, μέσω των Μινωικών γραμμών.


Προσανατολιστείτε[επεξεργασία]

Πώς θα μετακινηθείτε[επεξεργασία]

Τι πρέπει να δείτε[επεξεργασία]

  •   Το κάστρο. — Το κάστρο του Μάριμπορ ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1478 και ολοκληρώθηκε το 1483 από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο, ο οποίος ήθελε να οχυρώσει το βόρειο-ανατολικό τμήμα της πόλης. Το κάστρο, μαζί με τον καθεδρικό ναό, είναι ένα από τα πιό αξιοσημείωτα μνημεία του Μάριμπορ. Σήμερα στο κάστρο στεγάζεται το μουσείο του Μάριμπορ (Pokrajinski muzej). Σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του κάστρου αποτελούν η κύρια σκάλα, ρυθμού μπαρόκ, του 1747-1759, το λουθηριανό παρεκκλήσι κατά μήκος της νότιας πρόσοψης, το οποίο χτίστηκε το 1665-1675 και η αίθουσα των Ιπποτών στον πρώτο όροφο.
  •   Καθεδρικός ναός (mariborska stolnica). — Στο κέντρο του Μάριμπορ, στην πλατεία Slomškov βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (sv.Janez Krstnik). Ο ναός, από αρχιτεκτονικής άποψης, είναι μία τρίκλιτη βασιλική. Το εξωτερικό του ναού χαρακτηρίζεται από διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς τύπους αλλά κυριαρχεί το γοτθικό στυλ. Στα βόρεια, από την κύρια είσοδο του ναού, βρίσκεται μία από τις καλύτερα διατηρημένες στήλες, υστερογοτθικής εποχής. Μπροστά από το ναό υπάρχει μία κρήνη με ανάγλυφη διακόσμηση. Ο καθεδρικός ναός λειτουργεί κανονικά και η είσοδος είναι ελεύθερη.
  •   Το δημαρχείο (Mariborski rotovž), Πλατεία Glavni trg. — Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας του Μάριμπορ (Glavni trg). Στην πρόσοψη του δημαρχείου υπάρχει ημικυκλική πύλη και ένας διάδρομος οδηγεί σε μία εσωτερική αυλή. Πάνω από την πύλη υπάρχει ένα μπαλκόνι βενετσιάνικου στυλ. Το δημαρχείο χτίστηκε το 1515. Αξίζει να επισκεφθεί κάποιος όλη την κεντρική πλατεία και να παρατηρήσει τη "στήλη της πανώλης" (πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου έργου του 1743) και το κολέγιο των Ιησουιτών με την εκκλησία του Αγίου Αλοίζιου (sv. Alojzij).
  •   Το παλαιό κλήμα (Stara trta). — Στις όχθες του ποταμού Ντράβα, στην περιοχή του Lent βρίσκεται το παλαιότερο κλήμα στον κόσμο, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες και εκτιμάται ότι η ηλικία του ξεπερνάει τα 400 χρόνια.
  • Το περιβαντολογικό πάρκο του Μάριμπορ. — Στα ανατολικά της πόλης, κατά μήκος του ποταμού Ντράβα, βρίσκεται το περιβαντολογικο πάρκο, το οποίο περιλαμβάνει την παλαιά κοίτη του ποταμού Ντράβα και είναι μία προστατευόμενη περιοχή από τη νομοθεσία της Σλοβενίας εξαιτίας της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.


Ψυχαγωγία[επεξεργασία]

Lent Festival.
Πανεπιστήμιο Μάριμπρορ

Εκδηλώσεις[επεξεργασία]

  • Lent Festiva. — Διεθνές πολυπολιτισμικό φεστιβάλ με πλήθος μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων. Λαμβάνει χώρα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και συνήθως διαρκεί 14 ημέρες.
  • Old Vine festival. — Φεστιβάλ με θέμα το κρασί και την τοπική κουζίνα. Αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός του φθινοπώρου και συνδυάζεται με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • [Διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου. — Διάσημο φεστιβάλ σε ολόκληρη τη Σλοβενία αλλά και στο εξωτερικό. Λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο.
  • Borštnik festival. — Θεατρικό φεστιβάλ, κατά το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.

Σπουδές[επεξεργασία]

  •   Πανεπιστήμιο Μάριμπορ (Univerza v Mariboru). — Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Σλοβενίας. Αποτελείται από 17 σχολές και φοιτούν εκεί περίπου 17.000 προπτυχιακοί φοιτητές.

Ευκαιρίες εργασίας[επεξεργασία]

Τι θα αγοράσετε[επεξεργασία]

Από την 1η Ιανουαρίου 2007, το επίσημο νόμισμα της Σλοβενίας είναι το ευρώ. Οι πιστωτικές κάρτες είναι ευρέως αποδεκτές σε όλη τη χώρα. Στην ιστοσελίδα Bankomati.net μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο όλων των ΑΤΜ από τα οποία μπορείτε να κάνετε ανάληψη μετρητών. Οι τράπεζες συνήθως λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 12:00 και από τις 14:00 έως τις 17:00, ενώ το Σάββατο ορισμένες τράπεζες είναι ανοικτές από τις 09:00 έως τις 12:00.

Πού θα πάτε για φαγητό[επεξεργασία]

Οικονομικές επιλογές[επεξεργασία]

Μέσης κατηγορίας[επεξεργασία]

Υψηλών παροχών[επεξεργασία]

Πού θα πάτε για καφέ - ποτό[επεξεργασία]

Πού θα μείνετε[επεξεργασία]

Οικονομικές επιλογές[επεξεργασία]

  • Lollipop HostelMaistrova ulica 17 +386 (0)2 40243160, e-mail: . — Δωμάτια για φοιτητές. Από την 1η Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, οδός Železnikova ul. 12, τηλ. +386 (0)2 4801710 , +386 (0)2 4801710, fax +386 (0)2 4801710

Μέσης κατηγορίας[επεξεργασία]

  •   Hotel Bauοδός Limbuška cesta 85 +386 (0)2 4216310fax: +386 (0)2 4216329.
  •   Hotel Kačarοδός Ptujska cesta 301j + 386 (0)2 6290500fax: + 386 (0)2 6290520. — Βρίσκεται κοντά στο αυτοκινητόδρομο Ε57 αρκετά μακριά από το κέντρο και συμφέρει μόνο σε όσους ταξιδεύουν με αυτοκίνητο
  •   Hotel Orelοδός Volkmerjev prehod 7 +386 (0)2 2506700fax: +386 (0)2 2518497.
  •   Hotel Bajt GarniRadvanjska 106 +386 (0)2 3327650.
  •   Garni Hotel Taborοδός Ul. heroja Zidanska 18 +386 (0)2 4216410fax: 386 (0)2 4216440.

Υψηλών παροχών[επεξεργασία]

Μείνετε ασφαλείς[επεξεργασία]

Το Μάριμπορ είναι μια αρκετά ασφαλής πόλη για τον επισκέπτη αλλά και για τους κατοίκους του. Σε περίπτωση ανάγκης για ιατρική περίθαλψη, το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Μάριμπορ βρίσκεται στην οδό Ljubljanska ulica 5, τηλ. +386 (0)2 321 1000.

Υγεία και προφυλάξεις[επεξεργασία]

Επικοινωνίες[επεξεργασία]

Μικρά προβλήματα[επεξεργασία]

Επόμενοι προορισμοί[επεξεργασία]


Create category


Wikipedia logo
Wikipedia logo
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει άρθρο σχετικά με το θέμα:
commons logo
commons logo
Στα Κοινά υπάρχουν αρχεία σχετικά με το θέμα:



Ο οδηγός είναι περίγραμμα και χρειάζεται περισσότερο περιεχόμενο. Διαθέτει ανάλογα πρότυπα, αλλά δεν περιέχουν επαρκείς πληροφορίες. Παρακαλούμε βοηθήστε στην ολοκλήρωσή του!