Aleșd

De la Wikivoyage

Aleșd (în maghiară: Élesd) este un oraș în județul Bihor, regiunea Crișana, România, la 38 km est de municipiul Oradea. Are o populație de 10.066 locuitori (2011).

Despre[modificare]

Istorie[modificare]

Trecutul istoric este strâns legat de cetatea Piatra Șoimului, situată pe o stâncă la mică distanță de oraș. Cetatea a fost construită în a doua jumătate a secolului XIII și a fost atestată documentar în 1306. Prima atestare documentară a Aleșdului este din jurul anilor 1291-1294, când apare într-un registru de dijme episcopale sub numele de Villa Elusd. El a fost înființat prin colonizare de către stăpânii cetății, pe domeniul acesteia.[3] În 1332 este consemnată cu numele Sacerdos de Villa Elesd iar în 1622 cu toponimul Elesd.

În perioada 1658-1660 cetatea Piatra Șoimului s-a aflat în posesia domnului Țării Românești Constantin Șerban Basarab.[4] În 1711, cetatea a fost aruncată în aer de trupele imperiale austriece.

În 1904 aici a avut loc o puternică mișcare țărănească, cu participarea a peste 4-5.000 de țărani români și maghiari, împotriva măsurilor guvernului de la Budapesta, reprimată sângeros de autorități.

Localitatea Aleșd a fost declarată oraș în anul 1968, statut pe care îl are și în prezent.

Localizare[modificare]

Orașul se situează în depresiunea Vad-Borod, pe Crișul Repede, la o altitudine medie de 224 m, la poalele Munților Plopiș la nord-est și la poalele Munților Pădurea Craiului la sud de oraș. Distanța față de municipiul Oradea este de 38 km.

Intră[modificare]

Cu avionul[modificare]

Cu mașina[modificare]

Cu trenul[modificare]

Mobilitate[modificare]

Atracții turistice[modificare]

Zona beneficiază de un important potențial turistic și sportiv evidențiat prin:

  • Existența unor resurse naturale ca: izvorul de ape minerale din localitatea Pădurea Neagra și apă termală (în Aleșd)
  • Infrastructura pentru turism și agrement: un hotel și un motel, 4 restaurante; un ștrand cu apă termală; un lac de acumulare pe care se pot practica pescuitul și sporturile nautice
  • Existența unor obiective de interes turistic: Biserica Ortodoxă de influență muntenească, ctitoria lui Constantin Basarab Cârnu din satul Tinăud (1658), Biserica Ortodoxă din lemn din Pestiș (sec. XVIII), Cetatea Piatra Șoimului din Pestiș (sec. XIII), Castelul Poiana Florilor din sec. XIX, Pestera Osoiu etc.
  • Sărbători populare cîmpenești și evenimente socio-culturale din zonă: Tîrgul de vară Aleșdana
  • Potențial sportiv exprimat prin: un stadion cu 2000 locuri, 2 săli de sport, 2 baze sportive, un teren de fotbal și un bazin de înot.
  • Posibilitatea desfășurării de activități de vînătoare și pescuit sportiv: în pădurile din zonă trăiesc o mare diversitate de animale sălbatice, iar în lacul de acumulare se poate practica pescuitul sportiv și vînatul la păsări de baltă.

Cazare[modificare]

  • Hotel La Contele Dracula***Sat Vadu Crisului, CF 2079, nr. topo 2062/42, 417615 Vadu Crişului. Hotelul La Contele Dracula oferă camere pentru nefumători, un restaurant care serveşte delicatese tradiţionale şi o saună. Aici se organizează excursii la peşterile din apropiere şi evenimente sportive, cum ar fi caiac-canoe pe Crişul Repede. Toate camerele au un decor simplu şi modern, care include mobilier şi podele din lemn. Fiecare cameră dispune de TV prin cablu, un minibar şi o baie proprie. La Contele Dracula oferă o varietate de facilităţi de relaxare, cum ar fi un centru de fitness, un jacuzzi şi o piscină sezonieră în aer liber.
  • Cabana Roua Muntilor***Str. Haltii, nr. 76A, 417615 Vadu Crişului. Situată într-o zonă liniștită din Vadu Crișului, la ieșirea din defileul Crişului Repede, Cabana Roua Munţilor oferă camere cu baie privată şi balcon, o piscină în aer liber și un restaurant. Toate camerele au baie privată cu duș, articole de toaletă și uscător de păr, minibar, TV cu canale prin cablu, balcon și acces gratuit la Wi-Fi. Restaurantul de la Cabana Roua Munţilor servește preparate din bucătăria tradițională și are, de asemenea, un bar. În grădina mare există facilităţi de grătar. Mai multe restaurante și magazine sunt disponibile în centrul localităţii Vadu Crișului, aflat la 1 km. Oaspeţii au la dispoziţie o terasă în aer liber cu piscină sezonieră, cadă cu hidromasaj și loc de joacă pentru copii. Peştera şi cascada din Vadu Crişului sunt la 2 km, iar râul Crișul Repede, aflat la 200 de metri, oferă posibilitatea de a practica rafting. Gara din Vadu Crișului este la 3 km.
  • Pensiunea Tarina**Horea street, no. 234, 417565 Şuncuiuş. Pensiunea Ţarina este situată în Şuncuiuş, înconjurată de peisaje montane pitoreşti, trasee de drumeţii şi râul Crişul Repede, unde se poate face rafting. Există acces gratuit la internet Wi-Fi. Camerele au TV şi baie comună. Pensiunea Ţarina oferă şi o casă cu o bucătărie şi o baie privată cu duş şi articole de toaletă gratuite. Oaspeţii au acces la bucătăria comună utilată complet, cu zonă de luat masa. Există magazine şi restaurante la 200 de metri. Pensiunea Ţarina are o masă de biliard gratuită şi oferă servicii gratuite de transfer de la şi la gara aflată la 500 de metri. Peşterile Unguru Mare şi Vadu Crişului sunt la 3 km de proprietate.

Gastronomie[modificare]

Cumpărături[modificare]

Activități[modificare]

Galerie de imagini[modificare]


Link-uri[modificare]



Util Acesta este un articol utilizabil. Mai există însă unele locuri unde mai lipsesc informații. Dacă ai ceva de adăugat, fii curajos și umple-l.