Algeria

De la Wikivoyage
Localizare a Algeriei
Steag
Informaţii de bază
Guvernământ republică
Monedă Dinarul algerian (DZD)
Limbă araba (limba oficială), franceza, dialecte berbere
Religie Musulmani suniți (religia de stat) 99%, Creștini și Mozaici 1%
Electricitate 230V/50Hz
Prefix telefonic +213
Domeniu internet .dz
Fus orar UTC+1


Algeria ete o țară din Africa Nordică. În partea de nord-vest se învecinează cu Marocul, în partea de nord-est cu Tunisia, la est are graniță cu Libia, spre sud-vest cu Mali, iar spre vest cu Mauritania și Sahara vestică. Nordul Algeriei este scăldat de apele Mării Mediterane.

Diviziuni administrative[modificare]

Teritoriul Algeriei este împărțit în 48 wilayas (provincie): Adrar, Ain Defla, Ain Temouchent, Alger, Annaba, Batna, Bechar, Bejaia, Biskra, Blida, Bordj Bou Arreridj, Bouira, Boumerdes, Chlef, Constantine, Djelfa, El Bayadh, El Oued, El Tarf, Ghardaia, Guelma, Illizi, Jijel, Khenchela, Laghouat, Mascara, Medea, Mila, Mostaganem, M'Sila, Naama, Oran, Ouargla, Oum el Bouaghi, Relizane, Saida, Setif, Sidi Bel Abbes, Skikda, Souk Ahras, Tamanghasset, Tebessa, Tiaret, Tindouf, Tipaza, Tissemsilt, Tizi Ouzou, Tlemcen

Orașe[modificare]

Porturi[modificare]

De știut[modificare]

Istoria recentă a Algeriei a fost dominată de războaie civile.

În anul 2004 între Algeria și Consiliul de Securitate ONU a fost semnat un acord pentru doi ani.

Limbi folosite - franceza[modificare]

 Sabah al khair  Bine ai venit!
 Sabah ol khayr Bună dimineața
 Ahlan Salut!
 Azul (berberă) Salut!

Chiar dacă limba oficială este considerată araba, în Algeria se folosește un dialect al acesteia, maghrebi, diferită, prin vocabular și pronunție, în mare măsură de limba folosită în alte regiuni din Lumea Arabă.

Tamazigh - berbera algeriană - este de asemenea folosită.

Dacă sunteți cunoscători ai limbii franceze, nu veți avea probleme în a găsi interlocutori, în special la orașe. În fapt în Alger, franceza este în aceeași măsură folosită ca și araba.

Tabu![modificare]

  • Religie - din respect pentru islamism, în locurile publice sunteți sfătuiți să nu folosiți o tonalitate prea ridicată
  • Îmbrăcăminte - femeile sunt sfătuite să se îmbrace discret
  • Politică - subiectele de factură politică trebuie menținute într-o zonă neutră, sau evitate

Cum să ajung în Algeria[modificare]

Dacă nu aveți cumva și cetățenie tunisiană, marocană, mauritană, sau libiană, pentru a intra în Algeria aveți nevoie de viză.

Cu avionul[modificare]

La ora actuală nu există o legătură directă între România și Algeria. O soluție ar putea fi un zbor din București (Aeroportul Henri Coandă) până în Djerba, Tunisia, de unde puteți lua trenul Tunis-Annaba-Alger. Călătoria între ultimele două orașe durează 12 ore.

Prin Algeria[modificare]

Cu avionul[modificare]

Algeria are o companie aeriană care asigură legătura zilnică între marile orașe. Înspre partea sudică a țării există doar trei zboruri pe săptămână.

Cu trenul[modificare]

Societatea Națională de Transport Feroviar asigură traficul între majoritatea orașelor mari și cele mijlocii și mici. Un mijloc de transport lent dar confortabil, trenul are avantajul prețului relativ mic. Spre a exemplifica, un drum de 4 ore între Alger și Oran costă 4 € (14 Lei)

Pe lângă preț, o călătorie cu trenul vă dezvăluie frumusețile aceste țări prea puțin vizitate.


Cu mașina[modificare]

Algeria posedă cea mai vastă rețea rutieră de pe continentul african.

Dacă doriți o ieșire din oraș cu automobilul, este recomandat a vă lua ca însoțitor și un localnic. Trebuie să știți însă, că Algeria se situează pe locul patru mondial, într-un top al accidentelor rutiere.

Microbuzurile sunt utilizate în mod frecvent de algerieni, datorită frecvenței și costurilor convenabile

Cu taxiul[modificare]

La cumpărături[modificare]

Ca și România, Algeria a traversat o perioadă de tranziție de la economia socialistă, înspre viața capitalistă. Din cauza unui comerț electronic nedezvoltat, vei fi nevoit să faci mai multe drumuri la bancă.

Sugestii:

  • Covoare/carpete Ghardaia
  • Ceramică tradițională
  • Bijuterii

Important: 1 (€)= 95 dinari

Mâncare[modificare]

  • Cuscus și stafide - Mâncare energizantă
  • Chorba - Este ciorbă foarte parfumată grație coriandrului. Conține legume, carne de oaie și se servește de obicei pe timpul Ramadanului.
  • Rechta Bel Djedj / Dindou Dziria (Rechta de pui sau de curcă)
  • Checkchouka
  • Mechoui
  • Qalb El Looz - Desert

Băuturi[modificare]

Algerienii preferă sucurile naturale de fructe, care se pot găsi, în cafenele sau restaurante, în variate sortimente. De asemenea, puteți încerca lichiorurile, berile și vinurile locale.

Băuturile spirtoase se pot cumpăra numai din hotelurile internaționale, restaurantele de clasă sau din baruri specializate.



Complet Acesta este un articol complet, după cum și-l imaginează comunitatea. Dar există întotdeauna ceva de îmbunătățit și de actualizat. Dacă aveți informații despre această temă, fiți curajos și editați-l.