Jämtlandstriangeln

Från Wikivoyage, den fria resehandboken.
Denna artikels kvalitet måste förbättras.
Förbättra gärna innehållet. Artikeln behöver ses över språkligt: den är pratig, man duar, etc.
Se diskussionssidan för mer information.
 
Jämtlandstriangeln (gul triangel) på Waymarked Trails

Jämtlandstriangeln är en vandringsled mellan fjällstationerna Storulvån, Blåhammaren och Sylarna. Jämtlandstriangeln ligger i Åre kommun, Undersåker socken och Handölsdalens sameby. Några fjäll man går förbi i Jämtlandstriangeln är Getryggen (1382 m.ö.h.) som ligger nordväst om Storulvåns fjällstation. Vid Sylarnas fjällstation ligger Storsylen (1762 m.ö.h.) inne på den norska sidan av riksgränsen. Ulvåtjärn är en sjö som ligger i 6 km sydost om Blåhammarens fjällstation. Jämtlandstriangeln räknas som en lättgången vandringsled.

Att ta sig till Jämtlandstriangeln[Redigera]

Att resa till Jämtlandsfjällen kan många se som en lång och krånglig resa, i alla fall för de som bor långt ifrån. Det finns många alternativ att välja på. Man kan ta sig dit med buss, tåg, bil eller till och med flyg. Byten är att räkna med och ibland kanske man måste kombinera buss och tåg.

Ett av sätten man kan ta sig dit på är med tåg. Ska man åka från ställen som ligger en bit bort är det vanligt att man först tar tåget till Stockholm under dagen och sedan är det smidigt att ta natt-tåget till Duved. Om man reser från Stockholm kan man ta nattåget direkt till Duved och från Duved en buss till Storulvåns fjällstation där man kan påbörja sin vandring.

Man kan även ta sig till Jämtlandsfjällen med bil, vilket kan vara smidigt om man är en familj. Vid Storulvån har man tillgång till en parkering vilket ger flexibiliteten att resa hem när man vill. Att ställa bilen på parkeringen vid Storulvån kostar 30:-/dag eller 150:-/vecka, om man ska bo över på Storulvåns fjällstation är det gratis.

Det man ska  tänka på när man kör bil till Jämtlandsfjällen är att det kan finnas vägar där som är avstängda. Mellan  1/2-15/4 kl.22.00-08.00 är vägen mellan Handöl och Storulvån avstängd. Ibland kan även vägen vara avstängd under dagen om det är dåligt väder.

Om man väljer att ta sig dit med flyg är de närmaste flygplatserna i Östersund eller Trondheim/Vaernes flygplats. Ifrån Östersund flygplats tar det ca 2 timmar med tåg eller bil och ifårn Trondheims tar det 1,5 timme till Storulvånsfjällstation.

Vilket alternativ man väljer att resa med beror självklart på varifrån man åker. Om man bor lite närmre kanske det blir smidigare med bil än med tåg och om man bor en bra bit bort kanske det blir smidigare med tåg och det kanske till och med går snabbare än bil.

Boende och service[Redigera]

Det finns lite olika boendealternativ när man besöker Jämtlandstrianglen, beroende på vad man gillar kan man antigen välja att sova i tält eller på någon av fjällstationerna. Fördelen med att sova i tält är att man kan slå sig ner vart man vill och ett stort plus är att det inte kostar något, men då är det viktigt att ha en riktigt bra sovsäck som håller värmen.

Ett alternativ för den bekväme är att hyra ett rum, antingen inne i Storulvåns fjällstation eller utanför i baracker. Det finns både tvåbäddsrum och fyrabäddsrum och man behöver inte ta med sig lakan eller städa rummen efter vistelsen. Toalett och dusch finns på rummen, vilket kan vara skönt efter en lång dag på fjället. På vintern kan även fjällstationen erbjuda övernattning under bar himmel, man får ett eget uterum med trerätters middag, bad i bastu och mycket mer.

Det är vanligt att man går från Storulvån till Sylarna och också övernattar där. Även detta är en fjällstation som erbjuder många olika prisklasser och många olika typer av rum. Det finns allt från enkelrum till flerbäddsrum upp till 16 personer. På STF´s fjällstationer finns en så kallad platsgaranti, även om det är fullbokat så ordnar de en plats om de skulle behövas med hjälp av extramadrasser. Det finns även vissa rum som tillåter hundar. Om man som tältare känner för att slå sig ner nära fjällstationen får man betala en serviceavgift och då får du ta del av fjällstationens komfort. Det finns alltså en hel del olika alternativ, något som passar alla. En ordentlig sömn är mycket viktigt, om man sover bra och är pigg orkar man mycket mer och allt blir mycket roligare. Fjällstationerna har även uthyrning av tält och sovsäck om man inte vill köpa ett nytt tält.

När man åker till Jämtlandsfjällen blir tillgången till mat mer begränsad. Ska man vandra krävs det att man tar med hållbar mat som tex frystorkat eller pasta. Konserver är även ett alternativ, det väger dock mer men det blir en kontrast till den andra maten.

Under vandringen längs med jämtlandstriangeln finner man tre olika fjällstationer. En i Storulvån, en vid Sylarna och en i Blåhammaren. Här kan man övernatta och här finns även mat. Övernattar man på Sylarnas fjällstation kan man ta del av frukostbuffèn som serveras mellan 8:00-9:00. Under frukosten har man även möjlighet att plocka ihop en lunchlåda som man kan ha med sig ut på utflykten.

Det finns även möjlighet att förbeställa en matkasse med råvaror som man lagar själv. Matkassen är anpassad för 2 personer och finns i 3 olika alternativ. Om man inte vill laga sin middag själv och är en grupp på 10-20 personer kan man förbeställa tvårättersmiddag där det ingår öl och vin. Denna middagen kostar 300 kr/person.

På Sylarnas fjällstation finns även en butik som erbjuder färdig fryst mat samt råvaror och frystorkat. De har även vegetariska-, laktos- och glutenfria alternativ.

Storulvåns fjällstation erbjuder även de frukostbuffé. I restaurangen kan man avnjuta en middag med både närproducerad mat och dryck. De har även en fjällbutik där man kan köpa alltifrån godis, mat och utrustning. Allt man behöver för en fjällvandring.

Även Blåhammarens fjällstation erbjuder mat och dryck. Efter 18:00 på kvällen kan man avnjuta en 3-rättersmeny med ett passande dryckespaket som är speciellt utvald till en middag.

Varorna till fjällstationerna levereras med helikopter varje vecka.

Säkerhetshus

Vandringsleder[Redigera]

Jämtlandsleden heter den led som startar vid Storulvåns fjällstation och därefter går över fjällhedar, genom mäktiga massiv och sedan leder till STF Ramundberget.

Jämtlandstriangeln är en led som har blivit en modern klassiker. Denna led består av Storulvån, Sylarna och Blåhammaren är kärnan i STF fjällvärld. Detta äventyr passar den som är erfaren men även den som är nybörjare. Vandringen startar vid Storulvån och sedan vidare till Sylarna. Framme vid Sylarna går det att göra en toppbestigning på Syltoppen och få en alpin upplevelse. Därefter fortsätter vandringen vidare mot blåhammaren.

Vandringslederna består också av skyltar, plankor och broar som ska göra det lättare.

Vinterledsanvisningar

Detta sköts av länsstyrelsen. Det finns flera säkerhetsstationer utsatta på vandringsleden. Stationerna ligger på cirka 10km avstånd mellan varandra och består av en toalett, säkerhetstelefon för eventuella nödfall och en stuga att värma sig i. Här har du även möjlighet att slänga avfallet.

Handikappsbro

Det finns också vinterled och sommarled. Vinterleden fungerar utmärkt att använda när du ska åka längdskidor. Undvik att gå vinterleden på sommaren, då denna led går över bäckar, sjöar och våtmark.

Vid Storulvåns fjällstation finns det en led anpassad för handikappade som är cirka 1 km.

Jämtlandstriangeln är enkel att gå men det finns vissa svårigheter på vägen. Stora delar av leden är stenig vilket kan försvåra din vandring. Samt om det regnar kan det bli väldigt blött och halt.

Bra utrustning och packning[Redigera]

Utrustningen är otroligt viktig när det gäller vandring. Det är viktigt att anpassa packningen till just den aktuella typen av resa, ett tips är att göra en packningslista flera veckor i förväg och gärna börja packa, köpa och låna saker tidigt.

Fördelen med att bo på stationerna är att man inte behöver lika mycket packning. Nackdelen är att man är bunden till stationerna och att man därför inte kan välja själv vart man vill börja och avsluta dagen. Fjällstationerna ligger å andra sidan bra till och det finns många möjligheter till spännande dagsturer. Sylarnas fjällstation har även guidade turer till toppen, glaciären mm.

Utrustningen beror på resans längd. Bra kängor och kläder är det allra viktigaste. Det krävs bra kvalité på kläderna och väl ingångna kängor som är vattentåliga för en trevlig upplevelse.

Följande är bra (/grundläggande) utrustning att ha med sig på vandringen:

Grundutrustning Sommar[Redigera]

  • Ryggsäck med regnskydd
  • Tält
  • Sovsäck
  • Liggunderlag

Kläder[Redigera]

  • Vandringskängor
  • Underställströjor och underställsbyxor
  • Fleece
  • T-shirt
  • Vind- och regntät jacka/skaljacka
  • Adidasbyxor/Mjukisbyxor eller dyl
  • Regn- och vindtäta byxor
  • Hårband/mössa
  • Tunnare och tjockare vantar
  • Bra strumpor (gärna ett par tunna under ett par yllestrumpor)

Matutrustning[Redigera]

  • Stormkök
  • Tändstickor
  • T-röd/gas
  • Matkåsa
  • Lillkåsa/kopp
  • Bestick
  • Diskmedel
  • Disksvamp
  • Vattenflaskor/vattenpåsar

Övrig utrustning[Redigera]

  • Hygienartiklar
  • Solglasögon
  • Solskyddsfaktor
  • Myggmedel
  • Ficklampa

Även maten är viktig för att få en positiv upplevelse, för mer information om mat se rubriken "Friluftsmat under vandringen“ och "Boende och Service". Vid övernattning på stationerna behövs lakan/sovsäck, hygienartiklar, handduk. Det finns att hyra/köpa dessa saker men det enklaste och billigaste är att ta med själv.

Att vistas i fjällen på vintern är lite krångligare. Man behöver dock samma grundutrustning men man behöver mer specialutrustning som tex vindsäck, skidglasögon, varma kläder, vantar som tål riktig kyla, förstärkningsplagg, spade & sond och sovsäck som även är vindtät. Även om man inte planerar att sova i tält är det betydligt många fler saker du behöver ha med dig på dagsturerna under vintern för att säkra säkerheten. Om man verkligen vill ut på tur i fjällen så är längdfärdsskidor ett bra tips. Man tar sig fram snabbare och smidigare och det är inte lika påfrestande för kroppen.

Att bo i tält är det billigaste sättet att leva på i fjällen, viktigt är att ha ett bra tält och som är anpassat för det antalet personer man är. För mer information om att bo i tält resp. på fjällstationer finns under rubriken “Boende och Service”.

Om man bestämt sig för att bo i tält är tältet, liggunderlag och sovsäck som tål minusgrader det allra viktigaste. Stormkök att laga mat på är nödvändigt, torkad frukt, energikakor och godis är bra för snabb energi.

Något som kan avlasta ordentligt från ryggsäckens tyngd är vandringsstavar. De blir som två extraben och armarna hjälpen till att avlasta benen.

Grundutrustning vinter[Redigera]

Detta behöver du utöver sommar-packlistan

  • Stor ryggsäck eller pulka för att få plats med allt
  • Spade
  • Sond
  • Säkerhetslina
  • Tält med snöspikar
  • Sovsäck som tål minst 30 minusgrader

Kläder[Redigera]

  • Vindsäck
  • Täckjacka
  • Täckbyxor
  • Skidvantar eller liknande
  • Varm mössa/hårband
  • Förstärkningsskikt (lättillgängligt vid rast): Värmejacka,värmebyxa,tjock ylletröja/fleecetröja,torra strumpor.

Övrigt[Redigera]

  • Skidglasögon
  • Termos
  • Pannlampa

Fjällsäkerhet[Redigera]

Friluftsmat under vandringen[Redigera]

Adventure Food frystorkad mat

Bara för att man är ute på fjället behöver inte det betyda att maten är mindre god, snarare tvärtom. På fjället uppskattas allt mer jämfört med hemma och smakar därmed bättre. I Wikibooks finns det olika recept på friluftsmat. Alla recept skiljer sig, vissa av dem måste förberedas hemma och vissa inte. Likaså skiljer dem sig i tid, vissa tar fem minuter att tillaga medan andra tar längre tid än så.

Maten på fjället bör vara låg med GI för att hålla en så jämn blodsockernivå som möjligt. Gällande frukost är färskvaror som mjölk och fil inte att rekommendera då de är otympliga och lätt riskerar att surna. När det gäller bröd, är grövre bröd med fibrer att rekommendera. Det är nyttigare och mer energirikt än ljust bröd samtidigt som det håller dig mätt längre. Jordnötssmör är även något att rekommendera, dels till att ha på mackan istället för smör, men även för att ha på gröt som också är ett annat alternativ till frukost på fjället.

Kroppen behöver stadig och extra energi för att orka ansträngas. Därför, är ett bra tips att äta en bra och stadig måltid innan avfärd. Många matraster med korta mellanrum är även att rekommendera, samt alltid se till att ha något energirikt lättillgängligt att tugga på, t.ex. nötter eller dylikt, det som passar dig och din kropp helt enkelt. Genom att äta bra mat orkar din kropp mer och mår bättre, vilket leder till en större behållning av resan. Andra saker att tänka på är att äta innan hungern tar över. Det gör att orken håller sig längre, samt att omdömet och kroppsvärmen inte tappas.

Att rekommendera som mat på fjället är frystorkad mat. Frystorkad mat gör tillagningen smidigare och packningen lättare samtidigt som det ger en god och närings- och energirik måltid på fjället. Frystorkad mat kan du tillaga själv hemma innan avresa såväl som att köpa färdiggjord. Det finns många olika märken och varianter att vraka och välja på. Både Blå Band, Real Turmat och Adventure Food är exempel på märken med ett stort utbud av frystorkad mat. För att tillaga ett mål frystorkad mat på fjället behövs bara kokande vatten och några minuters väntetid innan spisning. Dessutom är förpackningen tillverkad på så sätt att det går alldeles utmärkt att äta direkt ur den.

Naturen har mycket ätbart att bjuda på och likaså fjället. Bär finns det mängder av, både kråkbär, hjortron, lingon och blåbär är ätbara bär du lätt kan finna på fjället. Ett tips är att nyttja det under din resa och använda som tilltugg och mellanmål. Blåbär på gröten eller lingon till maten kan ju t.ex. aldrig bli fel.

Naturgeografi[Redigera]

Under resan längs med Jämtlandstriangeln kan man se ett flertal naturgeografiska objekt. Nedan kommer en beskrivning vilka objekt man kan se längs med vandringen och dessutom var det finns stor chans att se dessa bildningar.

Dödisgropar[Redigera]

Dödisgrop är ett en naturföreteelse som skapades där en stor bit av en glaciär blivit liggande och omgivits av sediment som kommer med vattnet från glaciären. Sedimentet stelnar kring isbiten och isbiten senare smälter bort. Så skapas en dödisgrop som man oftast kan hitta i en dal eller högläntare områden. Man kan se dödisgropar längs med hela jämntlandstriangeln och hela Sverige förutom på Öland och Gotland.

Terrassplan[Redigera]

Terrassplaner är en av resterna som vi idag kan beskåda från istiden. De bildades när isen smälte och stora isälvar och is-sjöar uppkom. Sedan bildade dessa älvar deltan. Det är just dessa som vi idag kan se efterlämningar från på Terrasserna. När man vandrar i jämtlandstriangeln är det svårt att missa detta naturfenomen. Den plats som det är mest tydligt på är berget getryggens södra och östra sluttningar.

Meander[Redigera]

En meander är en slingrande flodfåra. Den skapas på ett sätt då det uppstår en erosion i ytterkurvorna och sedimentation i innerkurvorna. Meandrar finns inte på många ställen i världen och är därför rätt så sällsynt. Det finns dock en i det lågalpina området nära fjällstationen Storulvån nära Getryggen.

Blockhav[Redigera]

Blockhav bildas genom att berggrund vittrar sönder på grund av frost och därefter bildar “högar” av stenblock.  Blockhav är vanligt förekommande på högalpina områden vilket man också får bevis på när man kommer till området kring Sylarna. Där får man se ett flertal olika varianter på blockhav.

Blockhav vid Sylarna