Jump to content

From Wikivoyage
This is a Wikivoyage user page.

The Old city center (מרכז העיר הישן) is the old dominant Jewish area of Jerusalem which contains the first Jewish neighborhoods built outside of the Old City walls at around the early 19th century. This area the unique charm of Jerusalem and contains various old and picturesque neighborhoods with a diverse population, including an extensive Jewish ultra-orthodox population. This area also includes various entertainment and shopping centers, and restaurants. Since the establishment of the State of Israel in 1948, Jerusalem's Jewish center has moved westward, to the new city center area.

See

[edit]
Montefiore Windmill
  1. ‏משכנות שאננים -‏ השכונה היהודית הראשונה מחוץ לחומות העיר העתיקה. נבנתה ביוזמת משה מונטיפיורי משנות החמישים של המאה ה-19.
  2. היכל שלמה, ‏רחוב המלך ג'ורג' 58‏, ☎ ‎02-588-9000 ‏ מוזיאון לאמנות יהודית.
  3. ‏דגם ירושלים (נמצא בעיריית ירושלים)‏, ☎ ‎02-6297731 ‏ 11:00 - 13:30. דגם עכשווי של ירושלים. אורך הסיור במקום הנו 20 דקות. מחיר: חינם.

הר ציון

  1. כנסיית הדורמיציון -‏ פתוח כל היום, מלבד בשעות 12:00 עד 13:00.. כנסייה הנמצאת על הר ציון בקרבת שער ציון וקבר דוד. על-פי המסורת הנוצרית, זהו המקום שבו מרים (מריה), אמו של ישו, נרדמה ועלתה לשמים (פירוש השם "דורמיציון" הוא תרדמה). המקום מנוהל על ידי נזירים בנדיקטיים (קתוליים), ופתוח לקהל הרחב. מגדל הפעמונים, שצורתו מזכירה ראש חובש קסדה, הוא סימון זיהוי והתמצאות מוכר בירושלים. במקום נערכים מפעם לפעם קונצרטים, שהכניסה אליהם היא בדרך כלל בתשלום.
  2. ‏קבר דוד המלך -‏ מבנה בהר ציון אשר הנו, על פי מסורת יהודית שהחלה במאה ה-12, מקום קבורתו של דוד מלך ישראל. בסמיכות למתחם שוכנת ישיבת התפוצות אשר קיבלה מהמרכז הארצי לפיתוח המקומות

הקדושים את האחריות לתפעול ושמירת מתחם הקבר.

  1. ‏מרתף השואה -‏ המוזיאון קטן המתמקד בחקר השואה המכוון בעיקר עבור המגזר החרדי. המוזיאון, אשר הוקם ב-1948, הנו מוזיאון השואה הראשון שהוקם בישראל.
  2. ‏הקבר של שינדלר -‏ הקבר של חסיד אומות העולם אוסקר שינדלר בבית הקברות הקתולי בהר ציון.

מוקדי עניין בשכונות החרדיות

  1. מאה שערים -‏ אחת מהשכונות היהודיות הוותיקות ביותר בעיר. השכונה מאוכלסת בעיקר בתושבים יהודים חרדיים אשר משמרים את אורח החיים היהודי שהיה קיים בשטעטלים במזרח אירופה.

Do

[edit]

סינמטק ירושלים - הוא סינמטק הנמצא ברחוב דרך חברון בסמוך אל גיא בן הינום ואל הר ציון. הסינמטק מארח פסטיבלים בינלאומיים לקולנוע.

Buy

[edit]
שוק מחנה יהודה

מרכזי קניות בשכונות החרדיות

  1. ‏רחוב מלכי ישראל ‏ רחוב קניות הנמצא בשכונת גאולה. החלק המזרחי של הרחוב, אשר גובל ברחוב מאה שערים בצומת "כיכר השבת", הינו אזור הקניות העיקרי של תושבי העיר החרדיים. רחוב זה הינו אחד מהאזורי הקניות העמוסים ביותר בעיר במהלך שעות הערב המוקדמות של לילות ימי חמישי, במהלך לילות עונות הקיץ, ובשעות הערב של ימי חג מסוימים. ברחוב ישנם חנויות מכל הסוגים, החל מחנויות עם מוזיקה כשרה, חנויות עם ביגוד צנוע לנשים, כמו גם חנויות עם מכשירי חשמל ביתיים כשרים, ופיצריות.

Eat

[edit]

אוכל בשכונות החרדיות

  1. ‏דוקטור טוסט, ‏רחוב שמואל 100 (סמוך לצומת בר-אילן) ‏ מגוון סנדוויצ'ים, המוגשים עם תוספת גבינות וירקות.

Sleep

[edit]

Mid-range

[edit]
  1. אפרטמנטס יזרעאל (Apartments Israel LTD)‏, ‏רחוב בן סירה 24‏, ☎ ‎+972-2-650-8008, מייל: info@apartmentsisrael.com ‏ דירות מרוהטות להשכרה לתקופות קצרות

אפשרויות לינה בשכונות החרדיות מלון רמת תמיר - ממוקם בהר חוצבבים.

Connect

[edit]

נגישות תקשורתית בשכונות החרדיות

[edit]
  • ישנו איסור רבני גורף על שימוש באינטרנט ובשל כך אין שום בתי עסק המספקים גישה לאינטרנט בתשלום באזור השכונות החרדיות של ירושלים. למרות האיסור הרבני להשתמש באינטרנט, ישנם תושבים רבים באזורים הללו שכן מחזיקים ברשותם מחשב עם גישה לאינטרנט. עם זאת, עדיין מדובר בנושא רגיש במיוחד בעולם החרדי. על מנת לגלוש באינטרנט בבית עסק מסוג אינטרט-קפה תצטרכו לנסוע לאזורים החילוניים של העיר.
  • ישנם טלפונים ציבוריים רבים בכל רחבי השכונות החרדיות בירושלים. ניתן להשתמש ברובם באמצעות כרטיסי חיוג של בזק.

Respect

[edit]
Meah Shearim

כללי התנהגות בשכונות החרדיות

[edit]

רבנים חרדים שונים הציבו לאורך השנים שילוט בכל רחבי אזור מאה שערים המציין כי כל הנערות והנשים שעוברות בשכונה חייבות להקפיד על הכללים הבאים:

  • נשים, נערות, וילדות חייבות ללבוש חצאית אשר מכסה את הברכיים, ביגוד המכסה את הכתפיים, וללא מחשוף, ושרוולים אשר מגיעים לכל הפחות עד המרפקים.

מומלץ להקפיד על כללי המקום שכן לאורך השנים אירעו מקרים שונים בהם תיירות, וכמו גם נשים ישראליות, אשר הלכו בשכונה בחצאיות מיני, הותקפו על ידי תושבי השכונה אשר במקרים מסוימים אף יידו לעברם אבנים.

כמו כן, מומלץ למבקרים במקום גם לשמור על כללי התנהגות הבאים:

  • רצוי להימנע מלצלם את תושבי השכונה, ובוודאי במקרים בהם לא קיבלתם רשות לכך. אף על פי כן, מותר לצלם תמונות אקראיות ברחובות השכונות החרדיים, למעט בחלקים מסוימים של מאה שערים.
  • במהלך השבת הקפידו במיוחד להימנע מלחולל את השבת באזורים החרדיים של ירושלים. כלומר: אין להשתמש בטלפונים ניידים באזורים הללו, אין להדליק סיגריות באזורים הללו, אין להשתמש במצלמות סטילס או וידאו באזורים הללו. לא רק שאין להשתמש בפריטים הללו במהלך השבת אלא גם יש להקפיד שלא לשאת אותם בגלוי באזור השכונה. במידה שהנכם חייבים לשאת עימכם את אחד מהפריטים הללו באזורים החרדיים של ירושלים במהלך השבת, הקפידו לשאת אותם בתוך תיק, והקפידו לוודא שהטלפון הנייד שלכם מכובה.
  • מומלץ להקפיד מללבוש סמלים נוצריים, כגון צלבים, באזור השכונות החרדיות. כמו כן, מאחר שתושבים רבים בשכונות החרדיות הנם אנטי-ציוניים במידה קיצונית, במקרים רבים מומלץ גם להימנע מללבוש חולצות המפגינות פטריוטיות ישראלית יתרה שכן הדבר עשוי למשוך תשומת לב שלילית מתושבים מסוימים באזורים הללו.

נסיעה בקווי אוטובוס המשרתים בעיקר את הציבור החרדי

[edit]

במספר קווי אוטובוס בירושלים, רבנים מסוימים ניסו להנהיג הפרדה מגדרית קפדנית כאשר הגברים היו נוהגים לשבת בחלק הקדמי של האוטובוס בעוד שהנשים נהגו לשבת בחלק האחורי של האוטובוס. חברת האוטובוסים הישראלית אגד הביעה בתחילה את תמיכתה בנוהג זה בקווי האוטובוס אשר משרתים כמעט באופן בלעדי את האזורים החרדיים בעיר בלבד. ההפרדה המגדרית הייתה נאכפת במקרים מסוימים באלימות על ידי גברים חרדיים שנסעו באוטובוס ואשר החליטו לקחת את החוק לידיים, על אף שמעשיהם אינם חוקיים על פי חוק הישראלי, רק לעתים נדירות משטרת ישראל בחרה להתעמת עם התוקפים באוטובסים ולמנוע מהם לנהוג בתוקפנות כלפי יתר הנוסעים.

בקווים המשרתים באופן בלעדי שכונות חרדיות, המנהג הנפוץ הוא שהגברים החרדיים והנשים שנוסעים באותם קווי האוטובוס (מלבד, במקרים בהם מדובר בבני אותה המשפחה) נמנעים מלשבת אחד ליד השנייה, על אף שאין הפרדה רשמית בין גברים לנשים באותם קווי האוטובוס.

באותם האוטובוסים בהם הגברים והנשים יושבים בחלקים נפרדים של האוטובוס, הנוסעות נוהגות להיכנס ולצאת מהאוטובוס דרך הדלת האחורית של האוטובוס, בעוד שהגברים נוהגים לצאת ולהיכנס לאוטובוס דרך הדלת הקדמית. הקווים הללו הנם: 10, 36, 40, 56, 49א. בסמוך לדלת האחורית של אותם קווי האוטובוס ישנו מכשיר באמצעותו הנוסעות יכולות באופן עצמאי לבצע ניקוב בכרטיסי הנסיעה שברשותן. כאשר אחת הנוסעות צריכה לקנות כרטיס נסיעה, עליה ללכת לקדמת האוטובוס לאחר שכל הגברים אשר בחזית האוטובוס סיימו להתיישב. נוהג זה בינתיים השתנה שכם כיום תשלום דמי הנסיעה בכל האוטובוסים של אגד מבוצע באמצעות הכרטיס המגנטי "רב-קו” אותו יש להעביר רק בחלקו הקדמי של האוטובוס.

Go next

[edit]